Onze geschiedenis

Al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw ontwikkelt SunPower zonnetechnologie die alle records breekt.
Onze geschiedenis kenmerkt zicht door creativiteit, vakmanschap en betrouwbaarheid.

Dr. Richard SwansonJaren 70

Onze geschiedenis van innovatie op het gebied van zonnetechnologie begint bijna vier decennia geleden, toen onze medeoprichter Dr. Richard Swanson begon na te denken over manieren om de oliecrisis het hoofd te bieden. In die tijd werden zonnecellen gebruikt voor satellieten, een concept dat hij fascinerend vond. De technische uitdaging was om na te gaan hoe de cellen kostenefficiënter konden worden gemaakt. Daarom begon hij een zoektocht waaraan SunPower, bijna 40 jaar later, zijn positie te danken heeft als koploper op het gebied van zonne-energieproductie voor particulieren, bedrijven en energiecentrales.

SunPower gaat officieel van startJaren 80

In 1985 ontvangt Dr. Swanson (inmiddels professor Electrical Engineering aan de universiteit van Stanford) subsidies van het EPRI (Electric Power Research Institute) en het Amerikaanse ministerie van Energie ter ondersteuning van zijn onderzoek op het gebied van zonne-energie. Met behulp van deze subsidies en de financiële steun van twee durfkapitaalinvesteerders gaat het bedrijf SunPower officieel van start in april 1985.

SunPower krijgt financiering voor geavanceerde zonne-energieprojecten.Jaren 90

In de jaren 90 ontvangt SunPower een startkapitaal van Associate Venture Investors and Technology Funding, evenals een contract voor research & development van het EPRI en het Amerikaanse ministerie van Energie. De zonnetechnologie van SunPower wordt gebruikt als basis voor enkele van de meest innovatieve toepassingen voor racewagens en vliegtuigen op zonne-energie.

1990

SunPower ontvangt een startkapitaal van Associate Venture Investors, evenals een contract voor research & development van het EPRI en het Amerikaanse ministerie van Energie.

1993

De back contact-zonnepanelen met hoog rendement van SunPower helpen een Honda-auto naar de overwinning in een race door Australië. De raceauto behaalt de finish een hele dag eerder dan de auto die op de tweede plaats eindigt.

1997

De uiterst efficiënte zonnecellen van SunPower worden toegepast in de Pathfinder van NASA, een onbemand, op afstand bestuurbaar vliegtuig op zonne-energie dat op grote hoogte kan vliegen.

SunPower krijgt een notering aan de NASDAQVanaf 2000

Dit is een decennium boordevol prestaties en mijlpalen voor SunPower. Het bedrijf krijgt een notering aan de NASDAQ en onze CEO Tom Werner weet het bedrijf naar een nieuw niveau te tillen. SunPower breekt nieuwe wereldrecords voor wat betreft het rendement van zonnecellen.

2001

Onze toonaangevende A-300 zonnecellen worden toegepast in de Helios van NASA, en het vliegtuig weet een recordhoogte van 29,52 km te bereiken.

2002

De Raad van Bestuur van Cypress Semiconductor investeert $ 8 miljoen in SunPower.

2003

SunPower stelt Tom Werner aan als CEO om het bedrijf naar een hoger niveau te tillen.

2004

Onze eerste fabriek (Fab 1) gaat van start in de Filippijnen en de eerste grootschalige energiecentrale van het bedrijf wordt geopend in de Duitse deelstaat Beieren.

2005

Een succesvolle beursgang zorgt voor nieuwe groei en consolideert onze positie op de zonne-energiemarkt.

2007

SunPower start met de grootschalige productie van zonnecellen met hoog rendement die alle records breken, met een gemiddelde conversie-efficiëntie van 22,4%. SunPower neemt PowerLight over, waardoor een verticaal geïntegreerde onderneming ontstaat die actief is op de zonne-energiemarkt voor particulieren, bedrijven en energiecentrales. Er wordt een tweede fabriek (Fab 2) in de Filippijnen geopend met een nominale capaciteit van 330 MW op 10 lijnen.

2008

SunPower introduceert een baanbrekende monokristallijne siliciumzonnecel met een efficiëntie van 23,4%.

2009

President Obama opent een SunPower zonne-energiecentrale van 25 MW op de locatie van Florida Power & Light in DeSoto. PlanetSolar kiest voor de zonnecellen met hoog rendement van SunPower voor de aandrijving van 's werelds grootste catamaran op zonne-energie.

SunPower breekt nieuwe wereldrecords voor wat betreft het rendement van zonnecellen.Vanaf 2010

Dit is een decennium boordevol prestaties en mijlpalen voor SunPower. Het bedrijf krijgt een notering aan de NASDAQ en onze CEO Tom Werner weet het bedrijf naar een nieuw niveau te tillen. SunPower breekt nieuwe wereldrecords voor wat betreft het rendement van zonnecellen.

2010

SunPower introduceert een baanbrekende monokristallijne siliciumzonnecel met een efficiëntie van 23,4%.

2011

Total SA en SunPower gaan een samenwerkingsverband aan en vormen zo een nieuwe wereldleider op de markt voor zonne-energie. SunPower® Maxeon®-zonneceltechnologie wordt ingezet als energiebron voor de Solar Impulse, een prototype van een zonnevliegtuig dat er voor de allereerste keer in de luchtvaartgeschiedenis in slaagt om 26 uur onafgebroken alleen op zonne-energie te vliegen. SunPower introduceert de C7 Tracker, waarmee de energie van de zon tot zeven keer wordt geconcentreerd om de laagst mogelijke LCOE (genivelleerde elektriciteitskosten) te realiseren ten behoeve van de grootschalige energieproductie van zonne-energiecentrales.

2013

Solar Impulse, het zonnevliegtuig met zonnecellen van SunPower, vliegt met succes over de Verenigde Staten. SunPower en US Bancorp gaan samenwerken om aanbetalingsvrije financiering en een prestatiegarantie "rechtstreeks van de fabrikant" aan te bieden. SunPower kondigt de overname van Greenbotics, Inc. aan, om aan zonne-energiecentrales producten en diensten te kunnen aanbieden voor het reinigen van zonnepanelen door robots.

2014

SunPower behaalt een productiemijlpaal met de productie van de miljardste zonnecel. De zonnepanelen van SunPower ontvangen een Cradle to Cradle-certificering voor duurzame productieprocessen. SunPower is het eerste en enige zonne-energiebedrijf dat deze onderscheiding ontvangt. SunPower neemt SolarBridge Technologies, Inc. over, voor hoogwaardige micro-omvormertechnologie die een flexibel systeemontwerp en lagere installatiekosten mogelijk maakt. SunPower investeert in geïntegreerde technologie-oplossingen om klanten te helpen bij het beheersen van hun energiekosten. Hiermee stimuleert het bedrijf de evolutie in het aanbieden van Smart Energy-oplossingen voor particulieren, bedrijven en energiecentrales.

2015

First Solar en SunPower kondigen de officiële indiening aan van een registratieverklaring voor de voorgestelde beursintroductie van YieldCo. SunPower viert het 30-jarig jubileum.